Övrigt

Historien om bredband till Runmarö!

2006-10-12 23:55 #0 av: Christina

Stokab och Värmdö kommun började. Intresseföreningen agerade. Slutligen tog Telia och nyttjade kabeln och erbjuder nu riktigt bredband till alla. Se bakgrund och diskussion nedan.

Vi var ett fyrtiotal som slöt upp på Hembygdsgården den 12 oktober 2006. Stokab och Värmdö kommun kommer att se till att infrastruktur för bredband med Runmarö-täckning kommer att finnas innnan årsskiftet. Problemet är dock att vi måste locka hit en operatör. Då måste vi först bli många som gör en intresseanmälan.

Runmarö intresseföreningen påbörjar nu en ytterligare namninsamling, utöver de som redan anmälde sig under pågående möte. Vi hoppas många ansluter sig så att Runmarö blir ett attraktivt område som operatörerna kommer att slåss om.

En tänkbar operatör är Nilings som idag via frivilliga insatser   ombesörjer internetleveransen på Sandhamn. Som info kan nämnas att man där betalar ca 2000 kr i anslutningsavgift och  350 kr/mån. I jämförelse med Telia - dagens operatör på Runmarö - är det ett konkurrenskraftigt pris. Läs om Sandhamnsmodellen här.

Stokab lovade informera vid nytt möte inom ett par månader.

Nu gäller det att vi är många som är intresserade! Tipsa vänner och bekanta - gör dig hörd här på Runmarö i Fokus - så kan vi vidarebefordra till intresseföreningen!

Relaterade länkar

Runmarö Intresseförening

Datum för publicering

  • 2006-10-12
Anmäl
2006-10-16 01:29 #1 av: Nattviol

Arbetet med att dra optisk fiber för bredband över Runmarö pågår mellan Styrsvik och Uppeby. Grävmaskiner gräver ned kabel i vägkanten. På några ställen utmed sträckan finns brunnar där nätet kan förgrenas.

Sändare placeras på masten i Uppeby. Överföring sker med en trådlös teknik; WIMAX Abonenten har en mottagare placerad på husets tak. Då överföringen sker med radiovågor finns vissa begränsningar, fastigheter kan hamna i "skugga" bakom berg, sändarna riktas mot vissa sektorer, områden, beroende på var det finns abonnenter. Det finns även möjlighet att dra kabel, en mer driftssäker lösning, vidare från Uppeby eller de anordnade brunnarna. (materialkostnad 20-30 kr /metern + grävning) Det kan ske på initiativ och bekostnad av en grupp fastighetsägare, tex en by eller samfällighet.

Värmdö kommun och STOKAB gör grundstrukturen, men vi kan inte utnyttja bredbandet förrän det finns operatörer. Om vi är många presumtiva abonenter har vi möjlighet att få bättre priser på bredbandet.

Anmäl
2006-10-16 01:47 #2 av: Nattviol
Värt att tänka på är möjligheten till bredbandstelefoni. Det finns möjlighet att ringa telefonsamtal via datorn. För de fastighetsägare på Runmarö som inte har fast telefon är en bredbandsuppkoppling som inte går via telenätet ett mycket prisvärt alternativ om den används både för internet och telefoni.
Anmäl
2006-10-22 19:05 #3 av: Christina

Intresseföreningen jobbar för fullt så vi får se vad som händer.

Anmäl
2006-10-22 20:47 #4 av: Nattviol

Hittade en intressant hemsida från en av våra grannar i skärgården, Ornö. Där har man bildat ett lokalt företag för att leverera internet, telefon och kabelTV; Ornö Access AB.

Ornö har anslutning till skärgårdskabeln och har kommit lite längre i utbyggnaden av ett lokalt bredbandsnät.

På hemsidan finns också information om bredband och kapacitet i olika typer av överföringsmedia.

Anmäl
2006-10-22 21:15 #5 av: Nattviol
Jag lägger till ytterligare en länk från Ornö Acccess. Sidan innehåller länkar till artiklar om kapacitet i olika typer av överföringar, om möjlighet att fjärrstyra värmen i sommarhuset, ip-telefoni och kabelTV via bredbandet.
Anmäl
2006-10-25 16:37 #6 av: Sebbe

Grävningen har stannat upp strax efter svängen.. någon som vet varför ???  Förvånad

Anmäl
2006-10-27 01:57 #7 av: Nattviol

STOKAB hade inte tillstånd från Vägverket att gräva i vägen. De fick avbryta när det uptäcktes. Dessutom var den återfyllda vägkanten inte tillräckligt hållbar. Grävningen fortsätter när en överenskommelse finns om åtgärden.

Vägarna är rätt gropiga på mellersta och norra Runmarö - efter skogsmaskiner och kabelgrävning! Lämna vingelutrymme för cyklister när ni kör förbi i snabbare fordon.

Anmäl
2006-10-27 13:55 #8 av: emyhama

Nu har de fortsatt igen, snart vid hembygdsgården.... Men, återfyllningen är mycket ojämn ,skakar ordentligt när man kör med flakmoppe.  Månne att det förbättras efter vägskrapning.

Anmäl
2007-04-03 00:13 #9 av: Sebbe

har stokab informerat om något myt möte ännu ?

Anmäl
2007-04-04 17:23 #10 av: Christina
På Skärgårdsbryggan ligger nu information om dagsläget. Läs mer här
Anmäl
2007-09-02 18:34 #11 av: emyhama

Hm

När man läser det här verkar allt gått i sto. Inget händer. Kan ju vara att tåget gått. Internet via 3G är en allvarlig konkurrent. Ser också att Telia gräver ner ny kabel i marken, kanske skall de utöka?

Anmäl
2007-09-03 11:49 #12 av: bergmark

Var gräver Telia? Vet du något mer om den kabeln? Vi har trådlöst 3G-internet, det fungerar utmärkt för det mesta utom för avancerat dataspel. Då duger der inte alls. Men håller man sig till surfning kvällstid (efter 19) och på veckoslut så kostar det bara 89.- i månaden. Inledningsvis får man förstås betala för kortet, om man inte passar på när det är extrapris, då får man det nästan gratis också.

Karin

Anmäl
2007-09-05 21:47 #13 av: emyhama

Månne att det inte var för ADSL, men en ny jordkabel drogs från Styrsvik till Svängen förra veckan.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.